İkigai Uygulama Rehberi: Kaizen, Devamlı Değişim

İkigai Uygulama Rehberi: Kaizen, Devamlı Değişim

Kaizen kelimesi Japoncada ”ıslah etmek, iyileştirmek” anlamına gelmektedir. Bununla birlikte Japon endüstrisi tarafından kullanıldıktan ve 2. Dünya Savaşının ardından tüm iş dünyasına yayılan anlamı ”aralıksız değişim” veya ”devamlı değişim felsefesi” olarak bilinmektedir. Zamanın büyük kısmında kendimize belirlediğimiz bir hedefe ulaşmak için aralıksız çaba sarf etmenin, üst düzey bir operasyondan çok daha etkili olduğu bilinmektedir.

Toyota: Bir kaizen laboratuvarı

Toyota üst düzey yöntemlerinini geliştirmek için kaizene başvuran ilk topluluklardan biridir. Kapıcısından tutun yönetim kuruluna kadar şirketin bütün çalışanları kaizene katılmaktadırlar. Kaizeni uygulamak içim, sayısız etken masaya yatırılmaktadır. Toyota’da en önemli unsurlardan biri, bir değişime kalkışmak için ona zaman tanımaktır. Bir ayarlama yapılmadan önce her detay titizlikle analiz edilir.

PUKÖ Döngüsü

Kaizen metodu, PUKÖ döngüsü sayesinde iş hayatına olduğu kadar kişisel hayata da uygulanabilir. PUKÖ döngüsü kısaca şöyledir: Planla, Uygula, Kontrol et, Önlem al.

Planla: Bu evrede somut hedefler koyulur ve hedeflere ulaştıktan sonra elde edilen sonucun neye benzediğini gözünüzün önünde canlandırırsınız.

Uygula: P evresinde belirtilen planın hayata geçirildiği evredir. Buradaki kilit nokta veri toplamaktır.

Kontrol et: Bu aşamada U evresinde elde edilen veriler analiz edilir ve sonuçlar, P evresinde saptanan hedeflerle karşılaştırılır. Planlarınızın yolunda gidip gitmediğini, bu planlardan sapıp sapmadığınızı veya hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı teyit edersiniz. Eğer yapamadıysanız, sebeplerinini araştırmanız gerekir.

Önlem al: U evresinde yaptıklarınız iyi sonuç verdiyse, sizin doğru yolda ilerlemenizi sağlayan işte bu Ö evresidir. Eğer U evresindeki planlarınız düşündüğünüz gibi gitmediyse, bir takım düzenlemeler yapmanız gerekir.

Kaizen ile Negatif Motivasyon

  1. 1. Hayatınızda yapmanız gereken ama sürekli ertelediğiniz üç somut değişikliği yazın. (bunlar, kitabın diğer bölümlerinde kafanızda oluşan öncelikler de olabilir).
  2. 2. Her biriyle yüzleştikten sonra, bu değişiklikleri neden yapmanız gerektiğine dair açıklayıcı bir cümle yazın.
  3. 3. Böyle bir değişikliği yapmadığınız takdirde geleceğinizin neye benzeyeceğini gözünüzde canlandırın.

Bir ayın sonunda bir bilanço çıkartmanız çok önemlidir. Plana titizlikte uyduğunuzdan emin olmanız ve hedeflerinize ulaşıp ulaşmadığınızı teyit etmeniz gerekir. Hedefinizi tam olarak gerçekleştiremediyseniz ise hüsrana uğramayın, önemli olan tersliğin sebebini bulmak ve çözüm üretmektir. İşler istediğiniz gibi gitmediyse bunu bir başarısızlık olarak görmeyin. Einstein’ın da dediği gibi aynı yöntemi defalarca deneyerek farklı sonuç elde etmeyi ummak başarısızlığın sürmesine neden olur. Eğer devamlı aynı şeyi yaparsanız, hiçbir şey değişmez! Farklı yollar deneyelim ve yeni şeyler keşfedelim. Mutlu haftalar!

 

Latest posts by Uzman Psikolog İlayda Tüter (see all)

Bir cevap yazın